Daggi

Copyright Lena Gillstedt
Vårfrukyrka Viggeby 17,
745 91 Enköping 
+46 (0)171447212, + 46 (0)707167636

Daggi 14 månader gammal, 3-kilos kanin e lajbans:-)

VJP LN Spl Sil Gråsidingens Natt och Dag (HD Grad A. Daggi avläst även i Tyskland HD A m mkt höga HQ 0.99)

Jaktmeriter:


VJP Bestanden 70 Pkt
Spurlaut Sichtlaut
LN Lautjager-Nachweis
Skottfast

Eftersöksgrenar UKL

Harspår med skalldrev:
Näsa:
Sök:
Stånd:
Förighet:

Spårapport:
Vattenapport:

10
10
10
10
10

10
8

Utställning:


Zuchtschau:

1:a pris m HP juniorklass
1:a pris ÖKL

SG/SG 50 cm   

Daggi är en riktig sköning - en sprudlande glad och kvick tjej med en arbetslust som ytterst sällan sinar (om någonsin:-). En av de mest sökvilliga jag har träffat på, både på land och i vatten. Hon är helt övertygad om att världen är till för att upptäckas och att bakom varje buske finns något kul som absolut inte får missas (vilt alltså). Och för det mesta går det i 100 knyck!

Jag har valt att jaktprova Daggi i Tyskland. Där testas hunden som allroundhund, både på hårvilt och fågel, på ganska avancerade spårarbeten där hunden utan att ha sett viltet ska ta an en färsk löpa efter hare eller räv, självmant spåra fram till djuret och driva med skall, samt sen återgå gärna efter någon kilometers spårning/drivande men även kortare sträckor är ok så länge det är hög klass på spårarbetet. Dessutom provas fältsök och de stående egenskaperna (vanligen på fågel men även stånd för till exempel hare/kanin är lika bra) samt förighet.
Daggi fick på det tyska provet VJP det utmärkta betyget 10 på alla moment: harspårarbete med skall, sök, stånd, näsa och förighet. Vad som gläder mig mycket är de fina betyg hon fick på skall, det allra tjusigaste en KlM kan få är Spurlaut = Spl dvs att hunden skäller redan på löpan, och Daggi samt även kusin Måra hann med att visa både Spl OCH Sil= Sichtlaut (skall vid åsyn av viltet) under provdagen!
Och då bägges skallprestationer var verkligt utmärkta renderade de även prestationstecknet: Lautjager Nachweis = \ LN

Sedvanligt apporteringprov har Daggi sen gjort i Sverige, på land och i vatten. Släpspåret gjorde hon alldeles utmärkt med en 10:a i betyg. Vattnet orsakade lite problem då en hel drös gäss lättade när vi som första startande gick ner till vattnet. Stranden var dunbeklädd och om man säger som så, just då fanns det roligare saker i huvudet på Daggi än apport av dö’ trut, särskilt som Daggi kort därförinnan hade introducerats för andstöt i vatten... Men sommarens apporttraggel gjorde att damen ändå gick att styra upp och få på bättre tankar. Inleverering och avlämning fungerade sen klockrent o det blev en 8:a på vattnet vilket vi var nöjda med.

Det har skjutits hare, rådjur och diverse fågel för Daggi, och hon har drivit rådjur, älg, hare, räv och and (i vass såklart) med klingande skall. Hare är den absoluta favoriten, antagligen för att det var första vilt som sköts för henne.
På fältet håller hon jämna steg med de mest snabbsprungna fågelhundsraser, hon har kanske inte samma linjeräta reviering men en järnvilja att finna vilt:-) Och Daggis jaktgeist har etsat sig fast på en del jaktkamraters näthinnor - eller hur Jimmy o Daniel?:-)

Och klurig är hon, lilla Daggi. Första badsommaren när vi körde dummy-lek i skärgården där Daggi, Finja och Donna tävlade om vem som var snabbast ut till dummyn (de är rätt snabba alla tre...) räknade Daggi på alldeles egen hand ut att istället för att hoppa runt på stranden med de andra två i väntan på kastet skuttade hon i förväg i och trampade vatten några meter ut. När hon väl kom på det tricket var hon ju sen helt oslagbar till Finjas och Donnas förvåning som inte kunde fatta varför lillskiten plötsligt vann varenda gång:-)
Sen blev det till att hålla reda på madamen eftersom när man minst anade det hittade vi Daggi långt ut i fjärden kajkandes fram och tillbaka i en mycket snygg reviering, på jakt efter något som kunde apporteras.
Spontanapportör har hon varit sen hon apporterade och avlämnade sin första rapphöna vid 6 v med viftande svans samt simmade och apporterade fågel i vatten vid 9 veckor. Redan som liten 4-månaders kom hon också på att om man städar hundskålar (som gammelmorbror Cirrus alltid går och även mormor Dea ibland) så vankas det belöning. Det har numera lett till att inte bara skålar städas upp utan varje grässtrå eller papperslapp som skräpar i huset plockas minutiöst reda på och avlämnas till matte.

Hemmavid är hon glad, charmig, kelig och allas kompis som får göra nästan vad som helst, lite bortskämd av de äldre skulle man kunna påstå. Hennes favoritlekkompis är annars mormor Dea, bägge helt på det klara med sitt mormor-barnbarnförhållande via Iris! Samma fina tålamod visar hon själv mot alla valpar som hennes “mostrar” får. Hon är en lysande Nanny, har väl sällan haft en tik som varit så omvårdande om andras valpar, och dessutom tillåtiter alla de äldre tikarna henne i lådan redan efter någon vecka. Hon måste utstråla massor av mammighet:-)

Våren 2009 blev Daggis mor till sin första kull valpar - V-kullen och våren 2010 födde hon Y-kullen. I den första kullen är hela 4 av 5 meriterade på tyska jaktprov, 3 har bestått VJP med utmärkt resultat som rekordunga - blott 9 månader fyllda veckan innan provet - då de är födda sent på säsongen i förhållande till hur proven ligger. Så unga hundar testas sällan i Tyskland. Men det gick vägen med den äran, de är mycket anlagsstarka även Daggis barn.
Två av dem - Viola och Vinca - har bestått även HZP och är nu bägge två jaktligt avelsgodkända i Tyskland vid blott 14 månaders ålder!!!
Vallmo och Viola har dessutom tilldelats LN-Lautjagernachweis precis som mamma:-)
I kullen efter Tristan är ytterligare två stycken jaktmeriterade på tyska prov, Ymer på VJP med toppoäng Sil och Yla på HZP med 180 pkt , Spurlaut, som gav en 3 placering av 16 startande hundar i Schwaben, även de mycket unga, Ymer var 10 månader och Yla 15 månader på sina respektive prov.

Läs mer här: VJP 2010

Läs mer om Daggi på tyskt jaktprov här och här!

Daggi på Zuchtschau 2008 >>>

1 år, på Sollisträffen

Fått hålla tillgodo med andras bebar hittills!

Första rådjuret! På hemmamarken!

Ett till! På Harg.

Nannyrollen tas på djupaste allvar! Mys med en av Donnas vårvalpar!

Daggan som valp! “Tidig” vara bara förnamnet:-)

9 veckor fullfjädrad vattenapportör:-)

11 veckor fullfjädrad spårhund och apportör (dessutom på frusen trut...)

4 månader, fina stånd.

5 månader, likaså.

Daggi hann träffa gammel-moster Fideli lite innan Fideli fick vandra vidare till sällare jaktmarker...