Int B-HZP Billerbeck

Copyright Lena Gillstedt
Vårfrukyrka Viggeby 17,
745 91 Enköping   
E-post
+46 (0)171447212, + 46 (0)707167636

Knappt hade jag hunnit hem från HZP med Ailie i Schwaben förrän det var dags att ställa kosan mot det internationella B-HZP i Billerbeck där Aiven och Arlina skulle starta tillsammans med nästan 80 andra KlM. Anita o Henrik hade hjälpt oss att boka rum på Suchenlokal, så vi bodde mitt i händelsernas centrum. Vi kom ner först vid 23 på kvällen efter 16 timmar i bilen så det blev en snabb öl och hälsa på folk o sen i säng för näst dags prov, samling kl 07.00!!! Morgonen började med välkomsttal och tutilur som sig bör:-) Att få iväg 80 hundar fördelat på fler än 25 grupper kräver sin logistik, men inga problem. Runt det stora hotellet satt små lappar var alla provgrupper skulle parkera. Sen släpptes varje grupp iväg i nummerordning och på vägen till bilarna fick de fånga upp dagens lunchkorg samt fick ta ett gruppfoto. Otroligt geschwint! :-) Jag, Anders och Anita hängde med Aiven o Uli ut i fält. Henrik skulle döma en annan grupp och Sören med Arlina hade en kompis med sig som stöd.

Med Ailies HZP bara två veckor tidigare i färskt minne där vi alla: åskådare, hundar, förare och domare hade en helt igenom harmonisk dag, blev denna grupps provdag lite annorlunda, med allt från jaktterrängen och vad domarna i just denna grupp ville se.

Aiven imponerade hela dagen med sin jaktlust, passion och näsa, och det harspår han gjorde “måste ha varit mer än 1 km” som en av domarna konstaterade. Han skötte även apporteringen bäst i gruppen, gjorde bara ett poängnedsättande misstag på levande anden som skjuten i flykten sprattlade o levde (lade ner på stranden ruskade av sig vattnet och tog nytt grepp o lämnade sen av bra), och med prickfri leverering på övriga 4 apporter blev det ändå en 9a i sammantaget apportbetyg.
Aiven tilldelades i övrigt 8x 10 Pkt på alla jaktliga moment. Mot bakgrund av näsan på sitt harspår och den fart och kraft han har i sitt sök (han fick ju 11 på sök redan på VJP) blev vi lite förvånade över bristen på 11or. I tillägg tyckte domarna att han jagat på för stort avstånd från sin förare dagen igenom, dvs ungefär med den geist, fart och vidd som vi vill se på våra prov, så de smackade till med en 7 på förighet o en 6 på gehorsam, trots att han varit den lydigaste av de tre hundarna på apporteringen, den avdelning på HZP där lydnad faktiskt utkrävs enligt regelboken. Harspåret t ex inräknades av någon anledning inte i bedömningen för t ex näsa o arbetslust, så summa B-HZP bestanden med 169 Pkt.
Övriga två hundar i gruppen, varav en över dagen jaktligt mycket försiktig tik, belönades med högre poäng totalt, framför allt för att de inte fick nedrag på förighet/gehorsam, trots att de gjorde fler apportmisstag än Aiven. Så det var faktiskt första gången på prov i Ty där känslan var: Har vi verkligen sett samma hundar som domarna idag? Aivens ägare Uli är ju domare själv så han var väl ännu mer konfunderad än vi.
Men prov är ju alltid prov och i värsta fall lite av en bedömningssport. Men i jämförelse med svenska prov är ändå bilden sammantaget av alla prov jag sett och gått i Tyskland (vilket börjar bli ett ansenligt antal) att bedömningen är mycket mer jämn där. Bara inte just denna dag:-)

Sören och Arlina hade gjort fantastiskt fint från sig på fältdelen under sin dag på B-HZPt, Tilde som hon kallas fick 10 på näsa, 11 på sök, 11 på stånd 11 på förighet och 11 på arbetslust. MEN, ett stort men, hon jonglerade sig till en fet nolla på kaninsläpet, hade jättekul med kaninen vilket inte uppskattades av domarna, fullt förståeligt :-) Apporten måste ju sitta, benhårt och det är bara upp till hussar o mattar att se till!!! Men hon fick i alla mycket cred för sina mycket fina jaktegenskaper, vilket gjorde mig stolt! Men det svindlar lite när man konstaterar att hade bara apporteringen på land och i vatten suttit UA så hade hon fältbetyg för att hamna bland de tio bästa på B-HZPt....:-)
Och inte heller här fanns ett enda litet spår av det dömeri vi hade upplevt i vårt grupp

Känslan av att ha haft oflyt med Aivens domares preferenser förstärktes nästa dag när vi hade förmånen att få se Paarsuchetävling mellan de 24 bästa hundarna på provet, där fanns det många  “Aivens” med fart och vidd och kraft i galoppen med piskande svansar som jagade för glatta livet utan att lyssna alltför mycket på förarnas tuteri (det är ju unghundar!). Det var skönt att se att det som hänt dagen innan i vår grupp var en tillfällighet, här såg vi prov yppersta jaktlust och kraftfulla inspirerade fältsök..Arlina

På lördagens eftermiddag var det uppvisning av alla deltagarna under Josef Westermanns ledning. Nyttigt och informativt att få se alla nära 80 deltagarna och få bakgrundsinfo till livs. Schemat var späckat om man säger som så.

Båda kvällarna avnjöts på stora kalas anordnade av KlM-Verband. På fredagen firades Anders som fyllde jämnt med tutilur och whisky som Henrik o Anita hade ordnat. På lördag kväll var det stor prisutdelning. Kände oss mycket hedrade när vi blev uppmärksammade i välkomsttalet Lördagkvällen slutade ändå ganska tidig, söndagmorgonen startade redan kl 06.00 för att hinna hem i tid!

En oförglömlig upplevelse med allt trevligt folk och alla dessa KlM, om man lägger ihop upplevelserna i Ibbenburen och Billerbeck så är det bara att inse att det kommer att ta 100 år ytterligare innan något liknande kan beskådas! Och vi hade chansen att få göra det!!!!
Många nya kloka vetskaper kom jag hem med, man lär sig något nytt varje gång.
Tusen Tack KlM Verband för ett magnifikt 100-årsfirande!! Jag kräver härmed firande varje år, det är alldeles för kul för att behöva vänta 100 år ytterligare till nästa gång!!!

Varus vom Schaumburger Wald, trevlig hane men speciell färg.

Varus vom Shaumburger Wald

Domare och åskådare...:-)

Domare!

Uli, Aiven o Anita, mästerfotografen!

På väg till vattnet!

Mycket gömma sig bakom bilar när alla släp ska dras... Här Uli!

Uli

Fina systrar!!! Arlina o Ailie!

Anders passade på att fylla 60 denna kväll:-)))))) Firades med tutilur o whiskey! Uppskattades!

 

Anita i vimlet!

Och vem fanns bredvid husse Henrik Haupthoffs sida precis hela tiden, även på kvällens partajer i Restaurangerna, om inte världens bästa Carlsson. Våra kamraters Connas bror, med alla vår “Gråsidingens Ruben” som far. Carlsson von der Grossen Breite gjorde en superinsats, B-HZP bestanden med 181 Pkt!!! Grattis Henrik, Renate o Hansi till hela kullen!!! Otroligt cool kille, känner hur farmor Deas gener har vandrat vidare:-)

KlM-Verband och vinnarna i Paarsuchetävlingen!!!