Molke på HZP 16 september 2007

En Gråsiding har återigen lyckats finemang på prov i Tyskland:-) Av de tre som med framgång gick VJP i våras, det vill säga Måra, Molke och Daggi, var det i alla fall en som varken började löpa eller fick svamp i ett sår på näsan lagom till HZP-förberedelserna - nämligen allas vår Molke som fick försvara både den blågula och Gråsiding-äran. Och som han gjorde det!

Resultatet söndagen den 16 september i Fischach, Schwaben, blev för ägare o förare Tom Bush med Gråsidingens Molke
HZP bestanden” med 180 Pkt!
Ett jättestort grattis Tom!

Molke fick det höga betyget 11:a på “Stöbern mit Enten” dvs ankstötarbetet efter levande änder i vassrikt vatten - “Spitze!” det vill säga ett toppresultat enligt domarna på det moment som har den högsta koefficienten! I övrigt fick han betyget 9 på två moment och resterande idel 10:or i betyg! Ett otroligt bra resultat för att vara första försöket får man ändå säga!

HZP Herbstzuchtprüfung - “höstavelsprov”
För den som inte är helt bevandrad i poängskalan innebär 180 poängs-nivån som Molke erhöll det genomsnittliga betyget 10 på alla moment. Är man godkänd på nedanstående och har noterad skallförmåga med minst Sil är man i Tyskland jaktligt godkänd för avel, så alltså även Molke i o m detta resultat:-).
Vad som testas på HZP är följande: (Observera att provet görs av hundar som ännu ej fyllt 2 år, alltså unghundar!)

 • Spurarbeit (nicht auf allen HZP)
 • Nase
 • Vorstehen
 • Führigkeit
 • Wasserarbeit:
  - Schussfestigeit am Wasser
  - Verlorensuchen im deckungsreichen Gewässer
  - Stöbern mit Ente im deckungsreichen Gewässer
 • Verlorenbringen  von Federwild, entweder:
  - Arbeit am geflügelten Rebhuhn/Fasan 
  - Verlorensuchen und -bringen von Federwild
  - Bringen auf der Federwildschleppe 150 m
 • Haarwildschleppe 300 m
 • Art  des Bringens (Apportieren) von:
  - Hase oder Kaninchen (Haarwildschleppe)
  - einer Ente (Wasserwild)
  - Federwild (Verlorenbringen von Federwild)
 • Gehorsam
 • Art  des Jagens (waidlaut, sichtlaut, spurlaut, stumm)
 • evtl.  Laut an anderem Haarwild
 • Schussfestigkeit bei der Feldarbeit
 • Körperliche Mängel oder Fehler
Tom och Molke gjorde verkligen en gedigen insats över hela dagen, och oss veterligen är det första gången som en svensk (uppfödd+ägd+tränad o förd) KlM startar på HZP, och extra skoj att då resultatet blev så fantastiskt bra!

Som uppfödare är det ytterligare ett kvitto på att avelsarbetet fungerar som det ska och att de gener jag plockat hit från hemlandet är utmärkta:-)
Sen underlättar det naturligtvis när man får så entusiastiska valpköpare som Tom som glatt kör 400 mil för att prova sin hund:-))

Molkes “ankjobb” förtjänar en närmare beskrivning. När Molke var på väg ut i vattnet för arbete nr 2: “Verlorensuchen” som motsvarar ungefär vårt svenska elitvatten, får han korn på något och drar iväg. Upp på land och över till nästa damm, igenom den, upp på land igen och in i ett majsfält lååångt bort. Allt vi ser är vass och senare majs som vajar där han drar fram. Och så småningom - efter många och gastkramande långa minutrar - kommer alltså Molke till både domarnas och vår oerhörda förvåning tillbaka med en skadeskjuten andpojke som han avlämnar snyggt och prydligt till Tom.
Det var nämligen som så att den tik som startade före Molke hade inte lyckats hitta sin nyskjutna and. Hon såg när den sköts och var efter den ganska länge men anden var väl för pigg och lyckades lura bort henne. Men så icke Molke... Tom sa att redan när de gick ner till vattenarbetet vädrade Molke i den riktningen och så fort han fick chansen så var det dit han skulle. Och om man känner Molke är han inte den hund som ger sig i första taget och lyckades alltså bringa hem föregående hunds, vad alla trodde, för evigt förlorade and... Domarna var klart imponerade över hans insats som fick många lovord och som sagt ett mycket högt betyg:-)
Sen återstod bara att hämta hem den från början utlagda anden också, vilket i o f sig blev en prövning eftersom den låg lite väl nära och Molke hade fått smak för att leta skadeskjutna änder på längre avstånd. Eftersom det skjuts and för varje hund så är det lätt att föreställa sig de svåra vittringsförhållandena i dammen:-) Men även det lyckades så från vattenproven fanns en 11:a och två 10:or med i bagaget, bästa resultatet i gruppen så långt och en kanonstart på dagen som sen förflöt på ungefär samma sätt, 10:orna och någon enstaka 9:a fortsatte att rulla in för att slutligen summeras till 180 poäng, näst bästa resultatet i gruppen:-)

Återigen, Vielen Dank Uta! för all hjälp med provinformationen och Vielen Dank även till Schwaben Landesgruppe, det är alltid lika trevligt att delta i era arrangemang!
Och stort grattis Uta till Varis lika utmärkta resultat på samma prov, 180 Pkt blev resultatet även för söta Varis.

Nedan skimmel-snyggingen Molke och hans grupp. Brudarna bredvid Molke var kusiner till min Daggi via deras far Birko och Daggis pappa Bobby som kommer ur samma tyska kull. Tiken längst till höger har en välbekant morfar, nämligen Niklas vom Fuchseck, också Molkes farmors far:-) Alla blev godkända med mellan 171 och 182 Pkt, otroligt bra hundar överlag och en mycket bra och jämn grupp. Även slutresultaten överlag var fantastiskt bra sa domarna, liksom deltagarintresset som gjorde det nödvändigt att dela upp provet på två helger!

Allt försiggick ju så oändligt långt bort så fotomöjligheterna var ganska små.
Här är det Tom som tar emot Molkes and efter avklarat släpspår nr 2..

På väg tillbaka...

Väntan innan fältsöket...

... o lite avsvalkning innan det avslutande fältarbetet.

Mer väntan i sommarvärmen, ca 23 grader varmt! Det verkar som vi tar sommarvärmen med oss! Men skönt att få en förlängd sommar som började i april när vi var på VJP i Munningen med 25-30 grader, och slutade nu med sommartemperaturer i Fischach i mitten av september:-)

Tom får tjusig buckla och diplom för Molkes fina jobb!

Och likaså Uta för Varis!