website design software
Tillbakablick 2010

Välkomna till alljakthunden kleiner münsterländer och alla våra “Gråsidingar”!

En liten årskrönika 2010 - Vilket år! Tack familjen och alla goda vänner och valpköpare!!!

På jaktfronten: Tusen tack för alla roliga jaktrapporter och bilder, som egentligen är det viktigaste när man föder upp jakthundar. Prov i all ära, men jakten går ändå först. Jag startade därför en sida “Från valpköparna” för att presentera i bild allt ni jaktar med era jyckar!
Hösten mest minnesvärda jakt för vår del var utan tvekan fasanpremiären på Gotland där egentligen andjakten slog det mesta, förutom jakt i glada vänners lag förstås. 
I övrig har ju snön mer eller mindre saboterat stora delar klövjakten på senåret, men det är bara att hoppas på bättre möjligheter framöver. Känns lite trist bara när man har en unghund som ska jagas in. Men Yla har ändå fått lite fågeljakt, någon enstaka hardrev och ett par rådjursdrev som lovar stordåd inför framtiden, om det nu bara kan bli aningen bättre förutsättningar nästa säsong!

På valpfronten:
Daggan och Donna fick valpar under året, med Tristan respektive Qvanne, så nu har jag en liten Yla, Karin o Jocke en liten Ymer och Stefan en liten Xantippa som vi ska ha roligt med även framöver. Lille Xenofon åkte till Danmark till Henriks kamrat, tillika avelsråd i DMK, Gunner Bertelsen. Och även övriga valpar fann fina jägarhem hos folk som aktivt efterfrågar en allround KlM.

Pinus fick fint besök från Danmark! Mycket fina och välmeriterade Elverdams Dine fick ett gäng vackra barn som vi också besökte när de var 6 veckor.

På provfronten:
På VJP startade hela 6 Gråsidingar, alla med bra resultat, varav det otroligt nog blev full pott i form av Schleswig-Holsteinsprovets Suchensieger och bästa hane med otroliga 76 Pkt -  Tok med Johan i snöret. Provets bästa tik med 75 Pkt blev Umbrina med Erica!
Även Urnula , Viola , Vallmo och Vejde med hussar och mattar ska hyllas, V-kullen var blott 9 månader vid provstart!

Till hösten blev det spännande värre då Tok, Viola och Vinca skulle gå HZP efter en sommar av förberedelser, bl a hos oss på Sollis. För Tok blev det återigen en pallplacering nere i Schwaben, en 3:e plats, Viola gjorde också en gedigen insats och bestod HZP. Vinca hade lite orutin och otur och missade ett moment, men skam den som ger sig. Joacim åkte ner ett par veckor senare till Waterkant och bestod där HZP inklusive harspåret, då de inte gjort VJP.
Summa summarum: 4 av 5 i Daggis första kull - väl meriterade på prov i Tyskland varav Viola o Vinca uppfyller alla jaktliga krav för avelsgodkännade! Viola och Vinca hade också tid att klämma in viltspår, Viola även med ett par 1:or i ÖKL!

Ännu mer nagelbitande blev det i oktober, Ruben skulle som första Gråsiding gå VGP! Något han gjorde med den äran, hela 322 Pkt II Preis/ÜF . Och lika fantastiskt gjorde syster Raya det, även hon fick hela 315 Pkt!!! Min första Fullbruksprovsmeriterade avkommor, efter en av mina favoritkombinationer Dea-Amor. Jag är så impad av Rainer och Stefan och deras otroligt duktiga och genomarbetade hundar!
I o m VGP-meriten och även ett HN under året anmäldes Ruben som Deckrüde i november och hann med att para hela tre tikar innan året var till ända. Snabbt marscherat!

Två Gråsidingar som också blev jaktmeriterade var Gråsidingens Qarlina i Finland och Gråsidingens Pellia i Sverige. Grattis bägge hussarna, speciellt till Pekka med Pellia alias “Paxi” som rapporterade flitigt från sina första provstarter!

I Danmark fortsatte Henrik meritera Silja: FJDs anerkendte DJU app. prøve med 30 point = max!! FJD VSA app. prøve bestået med 27 point!

I Norge tog unge Vejde storslam med Atle i snöret: 4 x 1:a pris UK på prov vilket sedermera räckte till att bli korad till årets Kleiner apport 2010!!!

På utställningsfronten har vi legat väldigt lågt, men det lilla som varit har varit mer än godkänt:
SVK Östra arrangerar två utställningar varje år. På bägge tog Gråsidingar fullt pott: på vårutställningen blev Starr och Nejlika BIR resp BIM!
På sommarutställningen visade jag Qvanne till CERT & BIR i rätt stark konkurrens, bl a hela 4 hanar i jaktklass.
I Småland Östergötland skördade Orcella och Wicia framgångar, BIR respektive BIR-valp.

Till de tråkiga nyheterna, vi förlorade Finja i november på sitt 11 år efter en svår kombination av erlichia och juvertumörer. Även Cirrus har under året insjuknat i erlichia 2 ggr, men peppar, peppar återhämtat sig. Bara att hålla tummarna, just nu är Cirrus otroligt pigg och fin nu inför 2011 på sitt 13de år.
Dea blir för övrigt 10 år under 2011, Donna har nyss fyllt 7, Daggi blir 5 (vart tog de sista 5 åren vägen???), och sen lillskiten Yla som blir 1 år i maj.

Även cavaliererna hänger med, Kajsa o Mimmi är nu på sitt 12e år, Kvitter 7 o Lixa har fyllt 6 år. På cavalierfronten har även Idefix som bor på kennel Huset-Elliot gjort en strålande avelskarriär och lillmatte Stina har stått för en fin agility- och lydnadssäsong med lilla May, 2:a plac i årsbästalistorna i bägge disciplinerna!

Så vi ser fram emot 2011! Just nu med Dorans fina vintervalpar i lådan!

Höres allihop!

Lena & Co