Valpar väntas!

Copyright Lena Gillstedt
Vårfrukyrka Viggeby 17,
745 91 Enköping 
+46 (0)171447212, + 46 (0)707167636

Mer om Ymer och Y-kullen här: >>>>>
...om Pellia och P-kullen här
>>>>>
...om P- och Y-kullens avelsindexvärden
>>>>>
...om Yla på tyska prov här
>>>>>
Fler bilder av tjocka släkten 
>>>>>  
(Båda årets parningar har som alltid mycket låg inavelsgrad: 1,6% resp 1,7%, viktigt att påpeka då Pellia och Ymer båda är Gråsidingar men tom mer avlägset släkt än KlM-populationen i genomsnitt i Sverige, år 2011 var rasens genomsnittliga inavelsgrad 1,8%.)

Paxi och Ymer träffades på Långfredagen och sen igen på Påskdagen och ljuv musik uppstod båda gångerna:

 

Blivande pappan VJP Sil Gråsidingens Ymer

...& blivande mamman J Gråsidingens Pellia
 

e. VJP Sil Gråsidingens Ymer VJP 70 Pkt Sil CACIB BIR Int Mydog HD A
u. J Gråsidingens Pellia 1:a pris jaktpr, CERT CACIB BIR Int Växjö HD A

Ymer är jaktmeriterad i Tyskland med 70 Pkt dvs “10” i betyg på samtliga moment: harspår, näsa, sök, stånd och förighet och som provets yngsta hund fint 5:e placerad av 20 talet unghundar på jaktprovet VJP. På sitt livs första utställning tog han sen som blott unghund storslam - CACIB o BIR på stora internationella MyDog i Göteborg av 12 anmälda KlM.
På jakt har han redan imponerat både mig och andra jaktkamrater, med tidiga anlag och enorm ihärdighet. Ymer har en vattenpassion som får en labbe att gråta av avund
>>>>> , en spårförmåga på hårvilt som matchas av få, och ett skallindex högt över medelvärdet i Tyskland. Jaktligt mycket lättväckt, här tillsammans med syster Yla på rappisjakt 3 månader ung:-) >>>>> Fina spår- och ståndarbeten redan då!

Pellia, eller Paxi som hon kallas, är alljakthunden som plötsligt fick gå prov. Som Pekkas första jakthund var husse från början enbart inställd på jakt, jakt och åter jakt. Men så småningom ville han också jaktmeritera sin duktiga Paxi för att kunna få en valp efter henne. Tyvärr hade tåget då gått för avelsproven i Tyskland som görs före 24 månaders ålder - Paxi har ju tre syskon: Pinus, Poa o Primula som med framgång har gått de tyska proven. Men alljägaren Paxi som det skjutits mycket hårvilt för, inkl älg, fick snabbt ihop både 2:a pris och 1:a pris på jaktprov här i Svedala. Otroligt bra jobbat av både husse och hund, och ett levande bevis för att alljakthunden med rätt egenskaper göre sig väl i vilket jaktligt sammanhang som helst. Även Paxi svischade iväg till en utställning för att få en merit, och även för henne gick det strålande direkt: CERT CACIB o BIR på internationella utställningen i Växjö i höstas.

Kombinationen är extra spännande då jag har full kontroll på samtliga kullsyskon till de bägge föräldrardjuren. Dogbase och jaktlig statistik i all ära, men så här väl brukar man sällan känna sina blivande avelsdjur i o m att jag har fött upp dem bägge två (men trots det är som sagt inavelsgraden mycket låg, 1,7%, i kombinationen).
Och Ymer är en fullkomligt lysande partner egenskapsmässigt till Pellia. De passar så väl ihop, både egenskapsmässigt och exteriört. Lika vassa som de är i skogen, lika trevliga, “tjåliga” och mjuka är de som familjehundar.

Ymer och Paxi som 8 veckors sötnosar!

 

Ymer & Paxi - alljägare!

 

     

Ymer CACIB o BIR på MyDog i jan 2012, & Pellia CERT CACIB o BIR i Växjö okt 2011!